http://chentahurty-emilia.blogspot.com/
Resepi
Samosa
- Kulit popia saiz besar secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
- >> INTI <<
- 1 cawan daging kisar
- 500g ubi kentang-potong dadu
- 1 labu bawang besar-potong dadu
- 2 ulas bawang putih-cincang
- 1 sudu besar rempah kari
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- 1 tangkai daun kari (optional)
- sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- >>Sediakan Inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
- Masukkan rempah kari biar sehingga garing
- Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
- Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
- Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
- Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
- Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
- Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas
masak siakap
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
- siakap (anggaran 400gm) perap dgn garam 10 min
- 2 btg serai*
- 1/2 inci halia*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1/2 labu bwg besar*
- 2 suduB cili boh
- 2 suduB pes tom yam
- 2 suduB bancuhan air asam jawa
- sekuntum kecik bunga kantan (cincang)
- 4 suduB daun kesum @ cenohom (cincang)
- 1 suduB gula
- 1/2 suduT garam
Cara-cara
- kisar bahan bertanda* dan masukkan ke dlm mangkuk
- campurkan cili boh, pes tom yam, air asam jawa, garam dan gula dlm mangkuk tadi serta gaul rata
- dah secukup rasa tuang atas ikan tadi dan taburkan bunga kantan dan daun kesum
- kukus ikan selama 20 min @ sehingga ikan mas