http://chentahurty-emilia.blogspot.com/

Resepi

Samosa
  • Kulit popia saiz besar secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
  • >> INTI <<
  • 1 cawan daging kisar
  • 500g ubi kentang-potong dadu
  • 1 labu bawang besar-potong dadu
  • 2 ulas bawang putih-cincang
  • 1 sudu besar rempah kari
  • garam secukupnya
  • gula secukupnya
  • 1 tangkai daun kari (optional)
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. >>Sediakan Inti:
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari sehingga wangi
  3. Masukkan rempah kari biar sehingga garing
  4. Masukkan daging. Kacau sehingga daging tak berketul.
  5. Kemudian masukkan kentang, garam, gula dan sedikit air
  6. Masak sehingga kering dan kentang empuk. Padamkan api. *** Kentang kalau nak cepat empuk bolehlah direbus dulu - 2/3 masak.
  7. Ambik kulit popia. Potong 3. ( 1 keping kulit popia akan jadi 3 keping)
  8. Ambik satu keping kecil kulit popia. Masukkan inti. Lipat-lipatkan biar jadi bentuk segitiga. Pada hujungnya boleh lekatkan dengan air atau telur putih. Buat sampai habis
  9. Goreng dalam minyak penuh dengan api sederhana panas 
masak siakap

Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • siakap (anggaran 400gm) perap dgn garam 10 min
  • 2 btg serai*
  • 1/2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1/2 labu bwg besar*
  • 2 suduB cili boh
  • 2 suduB pes tom yam
  • 2 suduB bancuhan air asam jawa
  • sekuntum kecik bunga kantan (cincang)
  • 4 suduB daun kesum @ cenohom (cincang)
  • 1 suduB gula
  • 1/2 suduT garam

Cara-cara

  1. kisar bahan bertanda* dan masukkan ke dlm mangkuk
  2. campurkan cili boh, pes tom yam, air asam jawa, garam dan gula dlm mangkuk tadi serta gaul rata
  3. dah secukup rasa tuang atas ikan tadi dan taburkan bunga kantan dan daun kesum
  4. kukus ikan selama 20 min @ sehingga ikan mas